Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Τάρτα μήλου κράμπλ


Τάρτα μήλου κράμπλ





Υλικά
Για την τάρτα
1 κούπα αλεύρι
100 γρ. βούτυρο κρύο
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο κρύο νερό

Για τη γέμιση
4-5 μέτρια μήλα
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. κορν φλάουερ σε
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι

Για το κράμπλ
1 κούπα αλεύρι (ή και λιγο παραπανω)
1/3 κούπας ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση
Σε ενα μπωλ ανακατευουμε τα υλικα της ζύμης της ταρτας εκτός από το νερό και ανακατευουμε συνεχως με τα χερια. Σταδιακα προσθετουμε λιγο λιγο νερακι (θα χρειαστουμε 2-3 κουταλιες της σουπας περιπου συνολικα) μεχρι η ζυμη να μην κολλαει.
Στη συνέχεια τοποθετουμε τη ζυμη στο ψυγειο και την αφηνουμε για μιση ωρα περιπου να ξεκουραστει. Σε μια κατσαρόλα βαζουμε τα μηλα κομμενα σε κυβάκια, τη ζαχαρη και την κανελα και διαλυουμε το κορν φλαουερ σε 1/2 κούπα χυμο πορτοκαλιού, τον οποίο ριχνουμε επισης στην κατσαρόλα. Αφηνουμε να βρασει για λιγο μεχρι να μαλακωσουν καπως τα μηλα και παταμε ελαφρα με το πηρουνι να λιωσουνλίγα από αυτα.


Ταυτόχρονα ετοιμαζουμε το κραμπλ, ανακατευοντας ολα τα υλικα και σπαζοντας το βουτυρο με τα χερια μας μεχρι να παρουμε μια ψαχουλιαστη ζυμη. Αν δουμε οτι αρχιζει και κολλαει καπως συμπληρωνουμε λιγο αλευρι παραπανω.


Βουτυρωνουμε μια φορμα ταρτας. Μεταξυ δυο λαδοκολλων ανοιγουμε με πλαστη τη ζυμη της ταρτας μεχρι να φτασει στο μεγεθος του σκευους της ταρτας.




. Αναποδογυριζουμε μεσα στη φορμα τη ζυμη και κοβουμε τα κομματια που προεξεχουν. Πιεζουμε τη ζυμη να κολλησει καλα στα τοιχωματα και κανουμε με ενα πηρούνι τρύπες σε ολη την επιφανεια της.

 Ψήνουμε για 10 λεπτα περιπου την ζυμη παρακαλουθωντας τη συνεχως, ωστε αν δουμε οτι φουσκωνει να κανουμε κι αλλες τρυπουλες. Επειτα ριχνουμε πανω στην ζυμη ολη τη γεμιση και στη συνεχεια το κραμπλ (στο οποιο αν χρειαστει βαζουμε λιγο αλευρι ακομα για να μπορεσουμε να το απλωνουμε οσο πιο ψαχουλιαστο γινεται πανω από τη γεμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ροδισει ελαφρως από πάνω.
Την αφηνουμε να κρυώσει και πασπαλιζουμε με κανελα και ζαχαρή άχνη.
Την σερβίρουμε αν θέλουμε και με λίγο σιρόπι καραμέλας, του πάει τρελλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου