Σελίδες

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ


ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

Υλικά:
30 γρ. φρέσκια μαγιά
370 γρ. γάλα
60 γρ. ζάχαρη
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κ. γλ. αλάτι
270 γρ. βούτυρο
1 αβγό, χτυπημένο


Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τη μαγιά, το γάλα και τη ζάχαρη στον κάδο και αναμιγνύουμε για 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6. Ζεσταίνουμε για 2 λεπτά, 37 βαθμούς C, ταχύτητα 2.

Προσθέτουμε αλεύρι και αλάτι και ρυθμίζουμε 6 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6. Ζυμώνουμε για 3 λεπτά με κλειστό καπάκι. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε μέσα σε μπολ, σε ζεστό χώρο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ, απλώνουμε το βούτυρο ανάμεσα σε 2 μεγάλες επιφάνειες χαρτιού ψησίματος, δημιουργώντας ένα μεγάλο τετράγωνο, πάχους 1 εκατοστό. Το βάζουμε στο ψυγείο.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο πάχους περίπου 2 εκατοστών. Τοποθετούμε το βούτυρο στο κέντρο της ζύμης και διπλώνουμε τις άκρες ώστε να συναντηθούν στο κέντρο, σαν φάκελος, τις πιέζουμε να κλείσουν.

Ανοίγουμε τη ζύμη ξανά και διπλώνουμε το κάτω μέρος, το 1/3 της, στη μέση και το πάνω μέρος πάλι το 1/3, από πάνω. Την ανοίγουμε ξανά, την τυλίγουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. (Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν πολλές, λεπτές ομοιόμορφες στρώσεις ζύμης και βούτυρου)

Γυρίζουμε τη διπλωμένη ζύμη, ώστε οι ανοιχτές άκρες της να βρίσκονται πάνω και κάτω και επαναλαμβάνουμε το δίπλωμα του 1/3 κάτω μέρους στη μέση και του 1/3 πάνω μέρους ώστε να καλύψουμε το κάτω. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Επαναλαμβάνουμε για τουλάχιστον 3 φορές ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο, η ζύμη και το βούτυρο θα εναλλάσσονται σε λεπτές στρώσεις.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C και καλύπτουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ανοίγουμε τη ζύμη για μια ακόμα φορά σε ένα μεγάλο τετράγωνο, πάχους περίπου 2 εκατοστών. Κόβουμε σε τρίγωνα και τα τυλίγουμε, ξεκινώντας από την πλατιά πλευρά και τελειώνοντας στη γωνιακή άκρη.

Τα περνάμε αβγό με το πινέλο και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρυσό χρώμα και να γίνουν αφράτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου