Σελίδες

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Γιαουρτόπιτα της ΒΑΝΑΣ ΒΑΡΒΙ


Γιαουρτόπιτα της ΒΑΝΑΣ ΒΑΡΒΙ




Αυτή η γιαουρτόπιτα βγήκε, προσπαθώντας, να φτιάξω την γιαουρτόπιτα της μητέρας μου που μας έφτιαχνε, και δυστυχώς δεν ζει, για να μπορέσω να την ρωτήσω. ΄Εκανα, λοιπόν τις δοκιμές μου και τελικά μπορώ να πω, ότι τα κατάφερω ικανοποιητικά.
΄Οταν την έφτιαχνα , το μυαλό μου πήγαινε πολλά χρόνια πίσω , προσπαθώντας να θυμηθώ πως την έφτιαχνε. ΄Εβλεπα τα χεράκια της να την φτιάχνουν, και να περιμένω πως και πως να τελειώσει για να φάω λίγη ζύμη πριν την δώσει στο φούρνο για ψήσιμο.
Ελπίζω να σας αρέσει.



ΥΛΙΚΑ

1 κούπα βούτυρο  φυτίνη
2 1/2 κούπες ζάχαρη
5 αυγά  μεγάλα
1 κούπα γιαούρτι
ξύσμα πορτοκαλιού
3 βανίλιες
1 φαρίνα , δηλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει, έπειτα  ρίχνουμε και  την ζάχαρη , και χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει πάλι  το μίγμα.
Ρίχνουμε ένα, ένα, τα αυγά. Τα χτυπάμε κι αυτά πολύ καλά.
Προσθέτουμε το ξύσμα , και τις βανίλιες.
΄Επειτα ρίχνουμε το γιαούρτι, και τελευταία το αλεύρι μας , μαζί με το μπέικιν.

Εδώ, σε αυτό το σημείο, να σας πω, ότι, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε φαρίνα, δηλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, και έβαζε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 1/2 φακελάκι μπέϊκιν. Με αυτό τον τρόπο έκανα το παρακάτω ταψί γιαουρτόπιτας, και μπορώ να πω ότι κόντεψα να φτάσω την τελειότητα .

Βουτυρώνουμε ένα ταψί , το μέγεθος της φωτογραφίας είναι 36 εκατοστά, και ρίχνουμε μέσα το μίγμα, αφού έχουμε κρατήσει μια κούπα  από το μίγμα και έχουμε προσθέσει κακάο.
 Το ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν οι σβώλοι του κακάο και με ένα κουτάλι το ρίχνουμε εδώ κι εκεί στο υπόλοιπο μίγμα.
 Κάνουμε σαλιγκαράκια με ένα μαχαίρι, ή με το δάχτυλό μας.

Εάν θέλουμε να κάνουμε το σχήμα της ζέμπρας όπως στην φωτό , χωρίζουμε το μίγμα σε 2 μέρη, και κάνουμε ένα με άσπρο και ένα με κακάο. Περίπου ρίχνουμε 4 κουταλιές κακάο.
 Ξεκινάμε από το κέντρο του ταψίού μας και βάζουμε εναλλάξ , μια από το άσπρο μίγμα , μια από το καφέ.Το ένα μέσα στο άλλο. Θέλει λίγο υπομονή, γιατί πρέπει να απλώνετε το μίγμα κάθε φορά για να προσθέσετε το άλλο. Το αποτέλεσμα όμως θα σας ανταμείψει.
Καλη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου