Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα


Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα

  • 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
  • 200 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • Ζωμό κότας Knorr
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες & κομμένες στα 4
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 1/2 ματς. φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
  • 100 γρ. τυρί τύπου καπνιστό Μετσόβου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια τους. Με τα κεφάλια των γαρίδων, που έχουμε αφαιρέσει, ετοιμάζουμε μια γρήγορη σάλτσα ντομάτας. Τα σωτάρουμε γρήγορα σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί, προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το δαφνόφυλλο. Από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει μετράμε 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα κεφάλια με μία τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
Ρίχνουμε μισό λίτρο νερό σε μια δεύτερη κατσαρόλα και προβράζουμε το κριθαράκι για 6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας για γεύση. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σε σιγανή φωτιά. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι. Φέρνουμε λίγες γύρες με μια κουτάλα, προσθέτουμε τη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί. Όταν το κριθαράκι ρουφήξει το κρασί,  προσθέτουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά τον ζωμό που διατηρούμε ζεστό. Το ιδανικό θα είναι να μελώσει η σάλτσα, αλλά το ζυμαρικό να κρατάει.
Στο μέσο περίπου της διαδικασίας, ρίχνουμε και τις γαρίδες, καθότι θέλουν ελάχιστο χρόνο να μαγειρευτούν, αλλιώς χάνουν τα υγρά τους. Μόλις το κριθαράκι μαλακώσει όσο το θέλουμε, σβήνουμε την φωτιά. Το γιουβέτσι πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά το κριθαράκι συνεχίζει να ρουφάει υγρά και το φαγητό μπορεί να στεγνώσει.  Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό. Το αφήνουμε 2 λεπτά να "καθίσει".
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με φλύδες καπνιστού τυριού Μετσόβου (προαιρετικά) και ολόκληρα φύλλα βασιλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου