Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Γαλακτομπούρεκο φλογέρες


Γαλακτομπούρεκο φλογέρες


 ΥΛΙΚΑ


1 κιλό γάλα
1 φλυτζ. σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο βιτάμ ή φρέσκο γάλακτος
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 1/2 - 2 φλυτζάνια ζάχαρη
5 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κιλό φύλλο κρούστας


ΣΙΡΟΠΙ

3 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
2 1/2 φλυτζ. νερό
λίγη φλούδα λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ



  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τα αβγά, τη ζάχαρη,τον χυμό πορτοκάλι και τις βανίλιες.
  • Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει.
  • Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως καίει η κρέμα, ρίχνουμε το βούτυρο
  • Όταν λιωσει το βουτυράκι μες στην κρέμα, ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτκάλι αν θέλουμε.
  • Αν πήξει πολύ η κρέμα αραιώνουμε με λίγο νεράκι.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και όσο ασχολούμαστε με τα φύλλα, την ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού.
  • Στρώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, πολύ καλά βουτυρωμένα (και στα πλάγια των φύλλων).
  • Στρώνουμε την κρέμα.
  • Καλύπτουμε πάνω με τα πλαϊνά των κάτω φύλλων.
  • Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα.
  • Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
  • Χωρίζουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
  • Περιχύνουμε με βούτυρο την επιφάνεια και ραντίζουμε με νεράκι.
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180 βαθμών να ροδίσει.
  • Σιγοβράζουμε τα υλικά για το σιρόπι με σκεπασμένο καπάκι μέχρι να αφρίσει.
  • Ξαφρίζουμε και περιχύνουμε το γλυκό μόλις βγεί από το φούρνο.

  • Εαν θέλουμε να το κάνουμε φλογέρες όπως στη φωτό, Παίρνουμε το φύλλο κρούστας, το ανοίγουμε και το κόβουμε  σε 3 μακρόστενες λωρίδες.
    Παίρνουμε 1 λωρίδα  από το φύλλο μας, το βουτυρώνουμε λίγο στις άκρες με ένα πινέλλο,  και βάζουμε λίγη ποσότητα κρέμας.Διπλώνουμε στα πλάγια και τυλίγουμε την φλογέρα μας.Τη βάζουμε στο ταψί μας  και φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου