Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ


Εξώφυλλο στο περιοδικό ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ στο τεύχος Ιανουάριος 2013!!!!

Η φωτογράφιση έγινε στο σπίτι μου , μαζί με καλούς φίλους και φυσικά τον σύζυγό μου Κώστα!



 Εδώ είναι όλη η συνέντευξη που μου πήρε το περιοδικό !!!



Η συνταγή της υπέροχης σαλάτας μου  Η σαλάτα της ΒΑΡΒΙ






 Στο τεύχος Δεκεμβρίου,
 συμμετοχή με τα περίφημα πλέον  Σουτζούκ Μπουρέκ




Σπιτικό ψωμί


Σπιτικό ψωμί

Ψωμάκι τόσο νόστιμο !!!!! Απλό ή πολύσπορο ή με γλυκάνισο !!!!!



Υλικά


700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ή 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 300 γραμ. πολύσπορο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο


Εκτέλεση



Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό  νερό, προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά. 
Προσωπικά μ' αρέσει καλύτερα η φρέσκια μαγιά, γιατί φουσκώνει και πιο γρήγορα . 
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη  και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας. 
Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε 1 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο εάν θέλουμε.

Πρέπει να γίνει μια ζύμη , που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 τέταρτο με 20 λεπτά.

΄Επειτα το ξαναζυμώνουμε και φτιάχνουμε δύο φρατζόλες ψωμί, και χαράζουμε με ένα μαχαίρι ό,τι σχέδιο θέλουμε από πάνω.

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα ,θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλεον ελαφρύ.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια








ΦΟΚΑΤΣΙΑ
 Υλικά συνταγής: 

Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι 

Εκτελεση Συνταγης

 1. Βάζετε σε μπολ το χλιαρό νερό, με την ζάχαρη, τις 2 κουταλιές 
 ελαιόλαδο και την μαγιά. Ανακατεύετε και αφήνετε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά

. 2. Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μισό αλάτι. Ρίχνετε και την μαγιά και ζυμώνετε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.

 3. Λαδώνετε ένα μπολ, βάζετε την ζύμη, την σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, 40 περίπου λεπτά

. 4. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψάκι. Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει και την αδειάζετε από το μπολ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την ζυμώνετε για 2 - 3 λεπτά. Την βάζετε στο ταψάκι και την πατάτε με τα δάχτυλά σας να απλώσει σε μέγεθος 20 Χ 30 εκ. περίπου. Σκεπάζετε και αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Με τα δάχτυλά σας πιέζετε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα. Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε το υπόλοιπο αλάτι και αραδιάζετε το δεντρολίβανο. Πιέζετε τις ελιές μέσα στη ζύμη.

 5. Ψήνετε τη φοκάτσα στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Τρώγεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Κουλούρια Θεσσαλονίκης


Κουλούρια Θεσσαλονίκης





Την συνταγή την βρήκα στο ίντερνετ και είναι της Ειρήνης Φανίδου.
Είναι καταπληκτικά !!! Τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
΄Εφτιαξα σκέτα κουλούρια, αλλά έκανα και γεμιστά με φέτα και 3 μπαγκέτες !!!

ΥΛΙΚΑ


  • 1κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

  • 80 γραμμάρια ζάχαρη.

  • 30 γραμμάρια μαγιά.

  • 20 γραμμάρια αλάτι.

  • 100 γραμμάρια λάδι.

  • 500 γραμμάρια νερό χλιαρό.

  • 200 γραμμάρια σουσάμι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ










  1. Βάζουμε σε μεγάλο μπόλ το αλεύρι. Ανοίγουμε λακκούβα και βάζουμε μέσα το αλάτι, την ζάχαρη, το λάδι, και στο τέλος την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη μισή ώρα
  2. Το βγάζουμε από το μπόλ και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ,το χωρίζουμε σε 24 κομμάτια που το ανοίγουμε κορδόνια μήκους 30 εκατοστών. Τα ενώνουμε τις δύο άκρες και τα βουτάμε σε ρηχό σκεύος με χλιαρό νερό και αμέσως τα βουτάμε σε μπόλικο σουσάμι.
  3. Τα αραδιάζουμε σε μεγάλα ταψιά της κουζίνας που έχουμε στρώσει με αντικολητικό χαρτί. Τα ψήνουμε σε φούρνο που προθερμάναμε στους 200 βαθμούς και τον κατεβάσαμε στους 180 ,περίπου 35 λεπτά η έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο η σακουλάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ξεπαγώνουμε ,τα ζεσταίνουμε και τα τρώμε.

Χριστόψωμο της ΒΑΝΑ ΒΑΡΒΙ


Χριστόψωμο της ΒΑΝΑ ΒΑΡΒΙ





Φουσκωτό και στολισμένο, το Χριστόψωμο είναι απαραίτητο στο γιορτινό τραπέζι.
 Φτιάξτε το, είναι απλά τέλειο!

ΥΛΙΚΑ


700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σταρένιο 
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο


Εκτέλεση


Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό  νερό, προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά. 
Προσωπικά μ' αρέσει καλύτερα η φρέσκια μαγιά, γιατί φουσκώνει και πιο γρήγορα . 
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη  και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας. 
Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε 1 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο .

Πρέπει να γίνει μια ζύμη , που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1  ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
 Τότε τη βγάζουμε στον πάγκο. 
Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο για το στόλισμά της. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32. Την πατάμε ελαφρά να ισιώσει η επιφάνεια. Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο ψωμί. 
Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας. Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με ότι σχέδια θέλουμε  και μπήγουμε γαρίφαλα. 
Σκεπάζουμε το χριστόψωμο και το αφήνουμε ν’ ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Για 35΄-40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο. 
 Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
Θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλεον ελαφρύ.

Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα


Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα

  • 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
  • 200 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • Ζωμό κότας Knorr
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες & κομμένες στα 4
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 1/2 ματς. φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
  • 100 γρ. τυρί τύπου καπνιστό Μετσόβου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια τους. Με τα κεφάλια των γαρίδων, που έχουμε αφαιρέσει, ετοιμάζουμε μια γρήγορη σάλτσα ντομάτας. Τα σωτάρουμε γρήγορα σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί, προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το δαφνόφυλλο. Από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει μετράμε 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα κεφάλια με μία τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
Ρίχνουμε μισό λίτρο νερό σε μια δεύτερη κατσαρόλα και προβράζουμε το κριθαράκι για 6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας για γεύση. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σε σιγανή φωτιά. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι. Φέρνουμε λίγες γύρες με μια κουτάλα, προσθέτουμε τη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί. Όταν το κριθαράκι ρουφήξει το κρασί,  προσθέτουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά τον ζωμό που διατηρούμε ζεστό. Το ιδανικό θα είναι να μελώσει η σάλτσα, αλλά το ζυμαρικό να κρατάει.
Στο μέσο περίπου της διαδικασίας, ρίχνουμε και τις γαρίδες, καθότι θέλουν ελάχιστο χρόνο να μαγειρευτούν, αλλιώς χάνουν τα υγρά τους. Μόλις το κριθαράκι μαλακώσει όσο το θέλουμε, σβήνουμε την φωτιά. Το γιουβέτσι πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά το κριθαράκι συνεχίζει να ρουφάει υγρά και το φαγητό μπορεί να στεγνώσει.  Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό. Το αφήνουμε 2 λεπτά να "καθίσει".
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με φλύδες καπνιστού τυριού Μετσόβου (προαιρετικά) και ολόκληρα φύλλα βασιλικού.

Σουπιά μεθυσμένη


Σουπιά μεθυσμένη


  • ΄Ενα φαγητούλι, νηστήσιμο και πεντανόστιμο !!! Φτιάχτε το, 
  • δεν θα απογοητευτείτε !!!

  • ΥΛΙΚΑ 


  • 1 κιλό σουπιές
  • 3/4 του κιλού κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φετούλες
  • Λάδι (περίπου 1 ποτήρι του νερού ή και λιγότερο)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα δύο, από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τις πράσινες ουρίτσες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη
  • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμμένο σε λίγο νερό
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι

  • Πατατούλες  χοντροκομμένες προαιρετικά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σουπιές χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα και πετάμε τη φούσκα με το μελάνι, το κόκαλο, το δόντι, τα μάτια και τις μεμβράνες από το σώμα.

  2. Ξεπλένουμε πολύ καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.

  3. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόδρα έως ότου γυαλίσουν.
  4.  Προσέχουμε να μην καούν τα σκόδρα γιατί πικρίζουν.

  5. Ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε έως ότου πιούν τα νερά τους.

  6. Μόλις μείνουν με το λάδι σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. 

  7. Αφήνουμε λίγο να βράσουν με το κρασί μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  8. Σε αυτό το σημείο , μπορούμε να ρίξουμε πατατούλες χοντροκομμένες.

  9. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν οι σουπιές σχεδόν με το λάδι, να μην έχουν πολλά ζουμιά.

  10. Σερβίρουμε και καλή σας όρεξη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες σουπιές.


Φιλέτα τόνου με μουστάρδα και λεμόνι


Φιλέτα τόνου με μουστάρδα και λεμόνι






6 φιλέτα τόνου, 100 γρ. το καθένα

Για τη σάλτσα
- 6 κουτ. Σούπας μουστάρδα μαλακή, τύπου Ντιζόν
- χυμός 2 λεμονιών και ξύσμα 1 λενονιού
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σάλτσα και μαρινάρισμα:
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και με ένα πιρούνι τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα φιλέτα τόνου και τα γυρίζουμε ώστε να πάει η σάλτσα παντού. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα μαγειρέψουμε. Καλό είναι να μείνουν στη μαρινάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ψήσιμο:
Λίγο πριν βγάλουμε τον τόνο από το ψυγείο, προθερμαίνουμε το φρούρνο στους 250 βαθμούς. Μεταφέρουμε τα φιλέτα τόνου με τη σάλτσα σε ένα ταψάκι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Η συνταγή είναι από το Γαστρονόμο Αυγούστουκαι από την Loquat.
 .
Το ψάρι μου το φέρανε από το Αιγαίο (έχω άλλο τόσο στην κατάψυξη).
Είχα τους ενδοιασμούς μου  να το μαγειρέψω, γιατί ξέρω πως θέλει τον επαγγελματία του για να πετύχει.

Ο σύζυγος  ανέλαβε το μαρινάρισμα και εγώ το ψήσιμο και … …. έγινε καταπληκτικό. Μόνο που το άφησα ακόμη 3-4 λεπτάκια στο φούρνο χωρίς αλουμινόχαρτο. 

Φιλέτο σολωμού με σως μουστάρδας και άνηθο


Φιλέτο σολωμού με σως μουστάρδας και άνηθο


Νόστιμο και διαιτητικό φαγάκι και με πολλές βιταμίνες.


ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα σολωμού
αλάτι
πιπέρι
λαδάκι ίσα που λαδώνουμε τα φιλέτα

Για την σως

1/2 ποτήρι του κρασιού λεμόνι
2 κουταλιές μουστάρδα
μια τσιμπιά ψιλοκομμένο άνιθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Πλένουμε, και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο με 20 λεπτά. Δεν θέλουμε να αρπάξουν από πάνω.

Σε ένα μεγάλο φλυτζάνι ρίχνουμε τα υλικά για την σως και τα χτυπάμε καλά. Εγώ τα χτυπάω στην φραπεδιέρα.
Περιχύνουμε με αυτό τα φιλέτα σολωμού.

Συνοδεύονται με πατάτες τηγανητές ή βραστά λαχανικά, βραστές πατάτες ή πιλάφι.

Cupcakes αντί για τούρτα


Cupcakes αντί για τούρτα για τα γενέθλια του γιού μου.

Τούρτα Black Forest


Τούρτα Black Forest



Μια σχετικά εύκολη τούρτα που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς !!!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ BLACK FOREST

1 σουφλέ σοκολάτας
500 γραμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
1 βαζάκι 300γρ. μαρμελάδα βύσσινο ή βατόμουρο
Λίγο λικέρ της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση βύσσινο ή ό,τι άλλο έχετε.
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
κερασάκια για γαρνίρισμα προαιρετικά


Για το σουφλέ σοκολάτας

2 φλυτζ. ζάχαρη
1 3/4 φλυτζ. αλεύρι
3/4 φλυτζ. κακάο
1 1/2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
2 αβγά
1 φλυτζάνι γάλα
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 φλυτζάνι βραστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και ανακατεύουμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό, μη σας πειράξει, έτσι πρέπει να είναι.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φορμα με δαχτυλίδι  και ψήνουμε για 50-70 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα να βγαίνουν καθαρά.
Προσέξτε η δόση που θα βάλετε στη φόρμα σας να μην είναι πολύ πάνω από τη μέση, γιατί φουσκώνει αρκετά και θα σας χυθεί απέξω.
Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε για 10 λεπτά να κρυώσει κάπως πάνω σε σχάρα. Μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΡΤΑΣ

Κόβουμε το σουφλέ σε τρία φύλλα.

Ραντίζουμε με  λίγο ποτό της αρεσκείας μας  και απλώνουμε επάνω το 1/3 της μαρμελάδας.


Πάνω από τη μαρμελάδα απλώνουμε σαντιγί.

Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη και τρίτη στρώση και τυλίγουμε την τούρτα με σαντιγί.

Γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα και κερασάκια.

Η τούρτα του ΄Ακη


Η τούρτα του ΄Ακη




Για να φτιάξουμε την τούρτα του ΄Ακη, χρειαζόμαστε το υγρό κέικ που σας γράφω παρακάτω, το οποίο όταν κρυώσει καλά , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη .
Ανάμεσα τους βάζουμε κρέμα πατισερί έτοιμη σοκολάτας. 
Τώρα πρέπει να μπει στο ψυγείο για να σφίξει καλά. 
Φτιάχνουμε βουτυρόκρεμα μετά και την απλώνουμε καλά σε όλη την τούρτα.Την βάζουμε πάλι στο ψυγείο να σφίξει πολύ καλά .
' Επειτα φτιάχνουμε ζαχαρόπαστα , ανοίγουμε φύλλο, την απλώνουμε στην τούρτα και φτιάχνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε.


ΥΛΙΚΑ


  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 3/4 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. κακάο
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ φλ. λάδι
  • 1 φλ. βραστό νερό


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και ανακατεύουμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2'.
  • Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό, μη σας πειράξει, έτσι πρέπει να είναι
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-70 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα να βγαίνουν καθαρά.
  • Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε για 10' να κρυώσει κάπως πάνω σε σχάρα. Μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.


  • Λίγα μυστικά ακόμα

    Ανάλογα το φούρνο σας και το μέγεθος της φόρμας θα προσαρμόσετε και το χρόνο ψησίματος. Κάντε οπωσδήποτε τη δοκιμή με το μαχαίρι.
    Το κέικ αυτό είναι από τα "υγρά" κέικ, που παρότι βγάζεις την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι καθαρά, δεν είναι μέσα στεγνά.

    Εάν το καλύψετε και με γλάσο ή γκανάς, γίνεται πραγματικό θαύμα (η φωτογραφία είναι από τούρτα που έφτιαξα χρησιμοποιώντας τη συνταγή αυτή).

    Εάν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε για τούρτα και θέλετε να το κόψετε σε πολλές βάσεις, τοτε να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς. Καλό θα είναι να το κόψετε την επομενη μέρα.

    Η δόση αυτή κάνει ένα κέικ σε φορμα με τρύπα ή ένα ορθογώνιο 25x25 ή ένα στρογγυλό 20άρι πολύ ψηλό (7εκ).
    Προσέξτε η δόση που θα βάλετε στη φόρμα σας να μην είναι πολύ πάνω από τη μέση, γιατί φουσκώνει αρκετά και θα σας χυθεί απέξω.

    Το υγρό κέικ αυτό είναι συνταγή της Sitronellas από το σάιτ οι Συνταγές της παρέας.



    ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ



    ΥΛΙΚΑ



    Με την κρέμα αυτή μπορούμε να καλύψουμε το κέικ ή να σχηματίσουμε με το κορνέ μας όποια διακόσμηση θέλουμε. Μπορούμε φυσικά να τη χρησιμοποιήσουμε και ως γέμιση σε τούρτες.
    Στα αγγλικά θα τη βρείτε ως butter cream, δηλαδή βουτυρόκρεμα.

  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. μαργαρίνη
  • 4 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. γάλα ή νερό
  • 1 κ.γ. βανίλιΑ


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια.
    2. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τα χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες.
    3. Μπορούμε φυσικά να χρωματίσουμε την κρέμα προσθέτοντας σταγονες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Χωρίζουμε την κρέμα σε μπολάκια ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλουμε, βάζουμε χρώμα στο κάθε μπολάκι και ανακατεύουμε. Καλό θα είναι τα χρώματα να είναι σε μορφή πάστας για να μην αραιώσουν την κρέμα.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Για να βγει άσπρη η βουτυρόκρεμα θέλει αρκετό χτύπημα το βούτυρο και θέλει να διαλέξετε κάποια μάρκα που να είναι πιο λευκή απο μόνη της. Η συνταγή έλεγε βούτυρο και shortening, αλλά στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί, οπότε βάζουμε μαργαρίνη. Μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία, ανάλογα με το γούστο σας και πόσο γεύση βουτύρου θέλετε να έχει.
    Για να γίνει σοκολάτα, προσθέτουμε 90 γρ. λιωμένη κουβερτούρα και άλλη μια κ.σ. γάλα ή νερό.
    Με αυτή τη συνταγή έχουμε 3 φλ. σφιχτή κρέμα.
    Για μέτρια σφιχτή κρέμα, προσθέτουμε 1 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας.
    Για αραιή κρέμα προσθέτουμε 2 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας.
     Με τη σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε λουλούδια που πρέπει να σταθούν τα πέταλά τους όρθια. Εάν δεν είναι αρκετά σφιχτή, τα πέταλα θα πέφτουν. Εάν δείτε πως  η κρέμα "σπάει" καθώς την βγάζετε από το κορνέ, είναι μάλλον πολύ σφιχτή.
    Με την μέτρια σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε τα περισσότερα σχέδια με το κορνέ (αστεράκια, πέταλα, κοχύλια κλπ).
    Με αραιή προς μέτρια κρέμα καλύπτουμε κέικ.
    Με αραιή κρέμα κάνουμε σχέδια όπως τα φύλλα και γράφουμε με την λεπτή μύτη. Αλλιώς τα φύλλα και τα γράμματα θα σπάνε.
    Γενικά αν η κρέμα σας είναι πολύ σφιχτή προσθέσετε υγρό, αν είναι πολύ αραιή προσθέστε άχνη ζάχαρη.

     Η βουτυροκρεμα είναι συνταγή της Sitronellas από το σάιτ οι Συνταγές της παρέας.


  • ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ


    • 1 πακέτο marshmallows 250-300gr (καλύτερα λευκά).
    • 2 κουταλιές της σούπας νερό
    • βούτυρο ζαχαροπλαστικής
    • ζάχαρη άχνη (όσο πάρει)
    • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

    Πως το κάνουμε:


    1. Βάζουμε τα marshmallows σε γυάλινο μπώλ μαζί με το νερό και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2' λεπτά.
    2. Παρατηρούμε οτι τα marshmallows "ξεφουσκώνουν".
    3. Ενδιάμεσα παρακολουθούμε την διαδικασία και σταματάμε την λειτουργία του φούρνου για να ανακατέψουμε το μείγμα και να γίνει ομοιόμορφο. Επιδή έξαρτάται από τον φούρνο που έχει ο καθένας ίσως να χρειαστεί παραπάνω χρόνος από 2 λεπτά.
    4. Αφού λοιπόν ρευστοποιηθούν τα marshmallows, βγάζουμε το μπωλ από τον φούρνο, προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε, και ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη άχνη μέσα στο μπώλ ανακατεύοντας.
    5. Βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας, αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια με την βοήθεια της σπάτουλας ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! μπορεί να καίει. Αφού βεβαιωθούμε οτι δεν καίει αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτωντας όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
    6. Πλέον είναι έτοιμο να το ανοίξουμε σε φύλλο και να καλύψουμε την τούρτα μας ή τα μπισκοτάκια μας!

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μετά από πολύ -μα πάρα πολύ- μεγάλη αναζήτηση βρήκα αυτήν την πανεύκολη συνταγή (και κάποιες άλλες σχετικές) και σας τις παραθέτω!
    Αν έχουμε χρόνο, κλείνουμε την ζύμη σε αεροστεγές σακούλα και το αφήνουμε όλη την νύχτα να "ξεκουραστεί" ΟΧΙ στο ψυγείο. Έτσι αποκτά μεγαλύτερη ελαστικότητα.

    Την συνταγή αυτή την βρήκα στο σάιτ Συνταγές της παρέας και είναι της   VICKY B .